SP09 er en over hundre år gammel idrettsklubb som holdt til i det opprinnelige klubbhuset på Dælenenga idrettsplass. Klubben ble stiftet 24. mars 1909, derav klubbnavnet. 

Klubben ligger sentralt på Grünerløkka og har en lang tradisjon og historie innen kampsport. 


Flere OL, VM og EM deltagere har gjennom en årrekke trent seg opp i klubben og representert Norge i store mesterskap.  

I 2021 ble klubblokalet revet for at ny flerbrukshall skal stå klar i 2024. I mellomtiden trener klubben i Bjølsenhallen.


Det opprinnelige navnet var Arbeidernes Turn- og Idrettsforening (Arbeidernes TIF) som fra 1916 ble til Fagforeningenes Idrettsforening. I 1924 var klubben sentral i stiftelsen av Arbeidernes Idrettsforbund, hvorpå noen medlemmer brøt ut og dannet Sportsklubben av 1924. To år senere meldte klubben seg ut igjen av AIF, noe som førte til nok en splittelse og utbryteren Fagforeningenes Idrettsforening av 1926.


I 1929 slo Fagforeningenes Idrettsforening og Sportsklubben av 1924 seg sammen igjen og tok navnet Sportsklubben av 1909.


Klubben har tradisjon for å være et sosialt samlingspunkt for medlemmer og familier gjennom flere generasjoner. Vi har en medlemsmasse spredt på 14 nasjonaliteter og vi jobber for god integrering og like muligheter. 


I 2021 startet klubben en satsing på jenter og har etter hvert etablert faste treninger på lørdager med Åpen Matte der andre deltakere fra andre klubber også kan delta. 

I 2022 ble klubben kåret til Årets Bryteklubb av Norges Bryteforbund.